Pages

Thursday, 27 October 2011

Ting...Tong...

Assalamualaikum...salam ukhuwah..salam 1 Islam...selamat sejahtera..heheh~~

lama dah rasanya x update blog nih...dah bersawang bak kata  orang..haha... mana nk buatkan, sibuk je memanjang,,,huhu..sibuk lahhh sangattt~~bak kata kawan aku..=.='

urm time ni waktu untuk rehat sebelum masuk exam..lagi 1 mggu lebih je...tgok gua relax jer ann..steadyy..hahaha... bukan ape saje je nk rilek2..penat x abeh2 lagi..dengan lawatan kembara Seni Visualnye perkhemahan  PJK nye,,,sem 3 foundation ni memey terbaekk bro..haha..ak shukew sgtt...seriusss best sem ni..^^,

lepas ni nk fokus exam dulu...sebab dah sem last pra...harap2 boleh dapat result yang baik untuk sem last ni,,then dapat sambong degree untuk sem depan..InsyaAllah...tapi mood baca buku x datang-datang lagi nih...haisshhhh..=="

lagi satu nak kasi tau korang-korang..haha..* macam la ade orang bace kn..bajet je.. Negeri Sembilan iaitu negeri tempat kelahiran dan kebanggan ku masuk final Piala Malaysia untuk kali ke 3 berturut-turut derr..haha..korang ade ke..wakakaka...tahniah bwt skuad Hoben Jang Hoben,,weeeee~~ eden mata lah berharap team ni dapat beat kaw2 punye Team Terengganu tu,,sobab diorang ramai yang predict Ganu  ni menang..hangin gua beb..ingt player N9 kayu ke,,senang2 jer  nk bagi team Penyu menang...* pEnYuUu..??haha..lawak nye..apsal x buat TUNTUNG,,kahkahkah..*mampuih ak kalau ade orang Tranung bce..





milik Nogori laa,,haha..tu pun mau tanya lagi kaa..


p/s : tiket naik harga..dok depan tv je la tengok...x payah membazir amalan setann..haha..

Monday, 3 October 2011

Sekadar Peringatan.....

ASSALAMUALAIKUM.....


22 anda hari kiamat semakin hampir :



1.Sembahyang diabaikan (diringan-ringankan).


2.Keinginan nafsu syahwat digalakkan dan berleluasa disebarkan melalui iklan, buku, gambar, risalah,atau
filem.


3.Penjenayah menjadi pemimpin dan kebanyakannya jahil mengenai agama dan banyak memberi fatwa
yang menyesatkan pengikutnya.


4.Perkara benar menjadi salah dan salah menjadi benar. Sukar untuk membezakan perkara halal dan haram
kerana yang haram dianggap halal serta sebaliknya.


5.Berbohong menjadi satu keperluan dalam hidup dan menganggap jika tidak berbohong sukar untuk hidup
senang.


6.Membayar zakat (harta, perniagaan dan pendapatan) dianggap beban.
7.Orang yang hidup mengikut kehendak agama ditindas dan hati mereka sentiasa merintih kerana maksiat
berleluasa tetapi mereka tidak mampu mencegahnya.


8.Turun hujan di luar musimnya dan hujan tidak memberi keuntungan kepada makhluk di muka bumi.


9.Fenomena lelaki berkahwin dengan lelaki (homoseksual) dan perempuan berkeinginan kepada
perempuan (lesbian) semakin menjadi-jadi.


10. Perempuan menguasai lelaki dengan memakai ubat guna-guna, sihir dan amalan syaitan lain.


11. Anak-anak mengingkari dan menderhaka ibu bapa (ibu bapa menjadi kuli dan anak menjadi tuan).


12. Kawan baik dilayan dengan kasar, manakala musuh diberi layanan baik. Kawan disangka lawan dan
musuh dianggap sahabat serta memusuhi orang yang mengajak berbuat kebaikan.


13. Dosa dipandang ringan malah bangga melakukannya seperti zina, minum arak, bergaul bebas antara
lelaki dan perempuan, meninggalkan sembahyang, mendedahkan aurat dan berjudi.


14. Masjid dihias indah tetapi kosong, terpulau, berkunci dan banyak berlaku kecurian barang masjid yang
berharga.


15. Ramai yang sembahyang tetapi munafik dan berpura-pura. Di dalam sembahyang berjanji akan
mengikut suruhan Allah tetapi di luar sembahyang melanggar perintahNya


16. Akan datang golongan manusia dari Barat menguasai mereka yang lemah (iman) dan ramai terpengaruh
dengannya seperti mengikut cara mereka berpakaian, bergaul dan suka berpesta.


17. Al-Quran dicetak dengan indah tetapi hanya dijadikan perhiasan dan jarang dibaca serta diamalkan
kehendaknya.


18. Amalan riba berleluasa hingga orang alim pun terjebak sama.


19. Darah manusia tidak berharga, sering berlaku pembunuhan, peperangan dan jenayah.


20. Penganut Islam tidak mahu mengamalkan suruhan agama dan tidak mahu membela serta
menyebarkannya.


21. Akan bertambah banyak penyanyi wanita (wanita yang tidak beriman adalah senjata syaitan yang baik)

.
22. Ramai orang kaya pergi umrah dan haji dengan tujuan melancong, yang sederhana pergi untuk
berniaga dan yang miskin bermaksud meminta sedekah.




P/S : bersediakah kita.......

Thursday, 15 September 2011

Raya PunyER sToRY~~(PART 1)

ASSALAMUALAIKUM..salam sejahtera, salam MERDEKA RAYAAAA...YEAAHHH..!!!

Alhamdulillah, arini dh masuk 17 Syawal bersamaan 16 September..iaitu Hari Malaysia...i'am proud to be Malaysiann...huhuhu..

sbnrnye nk update tentang raya itu hari..tp lmbat cket..x pe la lmbt pun lmbt rr...jnji ade cerita...heheh..
Aidilfitri tahun ni mcm bise jerr..x de yg bombastic pon..cme tahun ad kelainan sket..huhu...nk tau x sbb ape...sbb...tahun kali pertame kampung abah bwt open house siap bakar 2 ekoq kambing tuh...dahsyat2.

mmg besstt, sbb dpt kumpul sume ahli keluarga wlupun kampung abah tu lme dh tinggal..sbb uwan ngn atok sebelah abah dh lme x de...tp oleh kerana kesepakatan adik beradik..abah ngn pakcik2,mkcik2 yg len ttp hidupkn suasane rayer kt kmpung...

tp nk bg tgok gambar menu raye  kt kampung omak den dlu yo sobab tahun ni smbut rayer kt kampong ibu* padahal mmg tiap2 tahun kmpong ibu..heheh*..tgok2, jgn x tgok..kampung omak den ni kek kualo pilah Nogori Sombilan...
ni dio punyer menu...check it out dude...^^'...


                                                                      rendang daging
                                                                     lemang *menu wajib
                                       uwan den yg sgt berkaiber bab masak2 lomang nih. *caya la uwan
                                                                      daging salai
                                                                rendang ayam kampung

                                                    sup tulang * my feverett..huisshh..sodap eh..

sbnrnye bnyk lagi ade laksa laa..ape la bagai lg kn..tp x dan nk amek gambar..ni dpt amek gambar pun sbb masak kt luar gne api kayu..huhu..tradisional x...sbnrnye kt situlah kemeriahan hari raya yg sebenar..ade gotong royong bwt kijo..secara x langsong membina ukhuwah dlm keluarga.*.really miss thiss moment....


ok, smpai sini jer laa dlu...nk tulih panjang2 x lalu...bkn nye ade org nk bce pon...huhuh..
sayonaraa...

p/s : rase2 mcm nk blek kampong rr..nk mkn sup yg tok bwt..seriuss sedap..=.=



Sunday, 28 August 2011

sELAmat JaLAn...mErINdUi mU....

Assalamualaikum...

malam ini adalah malam terakhir RAMADHAN...
malam ini adalah malam terakhir TERAWIH..
malam ini adalah malam terakhir bangunnya ak utk BERSAHUR...
dan.....
apakah mungkin...
malam ini, bulan ini...
tahun ini....
tahun yang terakhir bertemunya diri ini dengan RAMADHAN....
diterimakah AMALAN ku...
diampunkankah DOSA-DOSA ku...
diberikah akan KEREDHAAN kepada ku...
adakah diperkenankan DOA-DOA serta HAJAT ku....
atau segala amal yg dikerjakan..hanya...SIA-SIA...

ya ALLAH...hanya ENGKAU yang menentukan....dan ketentuan MU...adalah sebaik-baik KETENTUAN....

semoga ketemu semula dengan mu.....

SELAMAT TINGGAL RAMADHAN.....
AHLAN WASAHLAN SYAWAL....

Friday, 19 August 2011

Mencari Nur Ilahi....

Assalamualaikum...salam ukhwah, salam persaudaraan...huhu...


yg pertama-tamanye  hari ni dah masuk 20 Ramadhan, bermakna 2/3 Ramadhan
sudah berlalu...tinggal 10 hari je lagi nih nk puasa...kejap je rasenye kan.....urmmmm....


ok, x perlu la nk sedih2 sgt...masa terus berlari dan manusia terus berkejaran menggapainya...itu lumrah, hukum alam ciptaan ALLAH SWT...ingat lah, perancangan TUHAN merupakan sebaik-baik perancangan....


seperti yang semua sedia maklum la kan...kalau dah masuk sepuluh hari terakhir ni, x de yg lebih baik untuk kita perkatakan selain mencari satu malam yang ALLAH SWT ciptakan utk umat Nabi Muhamad s.a.w. iaitu MALAM LAILATULQADAR.....


malam yg mana ALLAH JANJIKAN KEBAIKAN SERIBU BULAN BARANGSIAPA YG BERIBADAT KEPADA-NYA...fuhh, dasyat tu beb...klu la kita dpt mlm ni kan..betapa untungnyaa diri ni....
tanya lah pada diri, npe kita sanggup bangun pkul 2-3 pagi semata-mata nk tgok bola dan bwt esaimen pada hari-hari biasa tp pada 10 terakhir puasa  ni kita x boleh nk bangun awl pagi utk melakukan amalll...haaaa, cmne nk jawab nih..aiiyookkk...




Imam Muslim juga meriwayatkan maksudnya: Aisyah r.a berkata: Bahawa Nabi SAW bersungguh-sungguh (beribadat) pada 10 malam terakhir tidak seperti mana (di bulan) selainnya.



Firman Allah SWT: Maksudnya:
” Sesungguhnya kami Telah menurunkannya (Al Quran) pada malam kemuliaan, Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu? Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan “. (al-Qadr: 1-3)




tapi belakangan ni klu kte tgok... masjid dan surau makin kosong..x mcm awal-awal Ramadhan...ape kes...dlu mase first puasa, sampi x ckup ruang solat..tp sekarang..???  pikir-pikir la sendiri.....



ok..walau ape pun..marilah kita istiqamah dalam beribadah....x rugi sesen pun...paling pentingh jgn la tinggal solat sunat terawih sebab bulan-bulan lain x de...ad kt bulan RAMADHAN ni jer..huhu...


p/s : x soba2 dah nk cuti nii..nk blek kampong...nk cokau ayam dalam ghoban atuk..hehe...nk buek esaimen pun dah ado keyakinan ckit sobab xlamo lg bulih cuttiiii...yeaahohoho~~

Sunday, 14 August 2011

Hujung Minggu~~

Assalamualaikum....dan hello diucapkan...

arini 14 Ramadhan dah upenyee...nk masok sparuh bulan pose la mknenye kannn...!!! apsall la cpt sgttt...tolong laa lmbt cket mase ni....huk3...(T_T)~~  mne maunyeee sahabat..ekau gilo ko apo.=.=..haha..


hujung mggu kt ipg yg pertame utk pose kali ni...kesimpulannyaaa................


MEMANG SANGAT-SANGAT TIDAK MEYERONOKKAN..SERIUSSSS....FUHH..!! SABO JE LEEE...


skang ni bru laa ak paham perasaan kawan2 yg umah deme ni jauh diperantauan...mmg seksa beb...ntah ap yg x best ak pun x pasti..tp yg pasti mmg x bestt..=;='~~

sepatotnye ujung mggu bln pose cmni la dok santai ngn family kt umahh..dok dpn tv tgok jejak rasull..x pon program masak2...ble mse plak ak tgok progrm masak2..hahaha..


tp ape bole bwt SABAR je laa...dugaan RAMADHAN.. esaimen pun tgh belambak dan seriuuss ckp ak da mule 'fedup'nk bwt...org len makin lme makin smngt pasai nk cuti..ak plak 'vice versa'..hohoho...

tp walau ape pun..kne kuat semangat..lg2 bab esaimen ni...dpt plak yg kne bwt group...lg la kne komitmen...
kito buek kojo bkn sobab diri sendiri tp pikir kn kawan2...biar dri sendiri susah, tp jgn susah kn org len...tu yg den cube pogang...^^'...



same2 amal kan ehh kawan2..^^


p/s: teringat plak kek atok n uwan den yg ado kek kampong kualo pilah...apo la yg dibuek time2 ni..x soba boto nk blek sambut poso & ghayo....huhuhu...tggu abg blek yo atokk,, nnt kito cri buluh lomang samo2...hehehe...


Wednesday, 10 August 2011

Sedetik Waktu...

Assalamualaikum...

urmm...arini da 10 RAMADHAN maknanya dah masok 1/3 jumlah hari puase...

ok..then, rase2 la kan..ape yg kte peroleh sepanjang tempoh soploh ari nii...

renung-renung kan lah...(^_^)...



p/s:  agak kecewa  dengan suasana pada pertengahan Ramadhan  kt IPGKI..bru ari 10 puasa da tinggal 1 saf lebih  je mase terawih....tepuk dada tanya iman~~

Sunday, 7 August 2011

SunYi- sEpi...

Assalamualaikum....

arini dah masuk 7 Ramadhan 1432 Hijrah...cepatnyee~~..huhu..tu la nmenye masa.. ciptaan Tuhan yang sangat patuh dan taat...meninggalkan manusia yg alpa dan lupa...tp sgt bermanfaat utk insan yg menghargainyaa...esaimen bnyk lg x siap..isk.isk.isk..(T_T)'

sunyi sepi diri...
termenung menyendiri...
hari-hari yg dilalui...
tak kan mudah dilupai...

hidup itu indah...
tp x semestinya mudah...
kerana hari yang sudah-sudah...
dilupai memang susah...

kadang-kadang...
sunyi sepi itu indah...
menyendiri lebih mudah...
kerana hari-hari yang dilalui x kan sudah...
jika apa yg dilalui mudah dan susah....


p/s:  spe2 yg x phm,ap yg ak tulih kt atas jgn risau..sbb ak pun x phm..hahaha..ni bkn copy paste nahh..i tulih sndri..sbb tu den pon x phm...mklum laa, tension buek esaimen...=.='~~

Tuesday, 2 August 2011

wAkTU kRItiKaLL....

ASSALAMUALAIKUM...hello..!!!  urmm..mcm la ad org nk baca hahaha...

Alhamdulillah da DUA ari pose....harap2 bole teruskan selagi termampu, terdaye dan ape2 je laa..hohoho.....mne la tau kot-kot Ramadhan terakhir.....urmm, masok je bln pose ni mmg best x terkata-kata la kannn..tp bg sape2 yg  x rase ape2 tu, mmg korg 'something wrong' laa....

tp kan, mmg time puase kali ni ade kurang sket laa...bkn la mksud ak nk salahkn puase tu..haisshhh, x elok mcmtu..tp mksud saya disini, waktu org nk meraikan bulan mulia nan barakah ni, ade sesuatu yg menganggu lerrr...ish.ish.ish...bkn syaitan, sbb depa da kne ikat....tp.....ESAIMEN...=,='~~

waktu ni mmg kritikal laa..bertimbun esaimen kne bwt..da tu bnyk nk kne anto sblom Hari Raya..memey terbaiklah oghe ghoyak...haduihhh...dpt plak yg susah2, susah ke pon.!!haha..
x susah lah..cume MALAS je lebih...

.ok laa..nk bwt cmne kn..ni la nmenye blajo...bak kate sorg lect..'kte ni kne ade tekanan klu nk bwt kerja, klu x de tekanan x kn  jalan la sesuatu pekerjaan tuh'... mintak maap sgt2 la bulan Ramadhan...ak terpaksa share mase ak utk MU dgn si ESAIMEN nihh...huhu..tangungjawab tetap kne pikul dan diselesaikann..(^_^)~~


jika HARTA adalah racun, maka ZAKAT lah penawarnya..
jika UMUR adalah dosa, maka TAQWA & TAUBAT adalah ubatnya..
jika seluruh BULAN adalah noda, maka RAMADHAN lah pemutihnya...
sambutlah RAMADHAN dengan penuh keikhlasan hati.....


p/s: osah boto lapar eh potang2 mcm ni...kok dapek laa makan nasi ngn lauk masak lomak cili api..perghhh, 
      sodap.. ehhh..!!!

Friday, 29 July 2011

Ahlan Wasahlan...^^'



Assalamualaikum...selamat menyambut Ramadhan..copy ni tau, bkn tulih sendiri..huhu..

Ramadhan datang lagi bersama jutaan hikmah dan fadhilah. Ramadhan hadir dalam suasana yang begitu mendamaikan bagi setiap ummah.
Kata orang, kehadirannya dinanti, pemergiannya ditangisi, ketiadaannya dirindui. Begitu hebatnya Ramadhan. Menyejukkan hati dan membuka taubat buat semua insan. Mendekatkan diri pada Tuhan dengan penuh keikhlasan.
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلاَ يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُواْ الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُواْ اللّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
(Beberapa hari yang ditentukan itu ialah) bulan ramadan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) al-Qur'an sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeda (antara yang hak dan yang batil). Kerana itu, barang siapa di antara kamu hadir (di negeri tempat tinggalnya) di bulan itu, maka hendaklah ia berpuasa pada bulan itu, dan barang siapa sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka (wajiblah baginya berpuasa), sebanyak hari yang ditinggalkannya itu, pada hari-hari yang lain. Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu. Dan hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan hendaklah kamu mengagungkan Allah atas petunjuk-Nya yang diberikan kepadamu, supaya kamu bersyukur.
[Surah al-Baqarah 2: Ayat 185] 
Download Facebook Profile Picture ini dan Upload Di Facebook Anda (Klik di sini untuk download)  (1) 'Save As' dan upload (2) di gambar profil Facebook anda.
 
 

Wednesday, 27 July 2011

Semakin Dekat Dengan Pencipta...

Assalamualaikum...urmm..kali ni x nk tulih panjang2 sangat...cume nk share beberapa perkara jerr..

28/7/1992....tarikh dimana seorang Ibu telah melahirkan seorang waris sulung dalam keluarganya... kelahiran seorang insan yg padanya terletak seribu satu harapan agar menjadi insan yang berjaya dunia dan akhirat..

Yee,insan itu ialah aku... Syukur ke hadrat Ilahi, sehingga ke saat ini..ak masih diberi ruang dan peluang untuk terus bernafas bagi menjalankan tanggungjawab ku sebagai seorang manusia yang sepatutnya patuh pada agama, keluarga dan masyarakat sekeliling...

Sambil duduk termenung di luar tingkap bilik ni... perkara pertama yg ak terpikir ialah keluarga ku...dr awal semester 3 ni ak x penah blek umah...rindu pada ibu ngn abah jgn cakap laa...bkn x nk blek tp skang umah da jauh..cuti plak x kjap2 je..jd itu semua membataskan hasrat utk pulang..urmm x pe laa, sket lagi InsyaALLAH, ak akn blek utk sambut RAMADHAN AL-MUBARAK...(^_^)

28/7/2011 bersamaan 27 SYAABAN 1432 HIJRAH...genap 19 tahun ak dipinjamkan nyawa oleh Tuhan yang SATU...
Semakin hari diri ini semakin dekat dengan PENCIPTA... terpikir juga, sudah sedia ke diri untuk mengadap TUHAN YANG SATU..andai kata nyawa yang dipinjamkan akan tamat tempoh peminjamannya...sudah bersedia ke utk menjawab satu persatu ttg perlakuan semasa diberi ruang utk hidup dlm dunia yg penuh cabaran ni..jawapan tentu TIDAKKK...

YA ALLAH, dosa ku terhadap MU sangat tidak terhitung...pelbagai dosa yg telah ak lakukan tanpa sengaja ataupun tidak sengaja...ampun kan lah segala dosa-dosa ku ya ALLAH...
 YA ALLAH....tatkla usia semakin hari semakin bertambah, maka tanggungjawab juga semakin bertambah...banyak perkara perlu dilakukan serta dilunaskan dengan menggunakan kewarasan akal dan REDHA dariMU... YA TUHAN...ENGKAU BERILAH PETUNJUK DAN PERMUDAHKAN SEGALA URUSAN KU....


Walaubagaimanapun aku sgt gembira dengan keadaan ku skarang ni...CUKUP GEMBIRA...masih jauh lagi perjalanan hidup yang perlu ditempuhi dan diharungi utk merealisasikan hasrat bergelar seorang pendidik, muaddid dan murshid...banyak lagi tanggungjawab yg perlu diselesaikan bkn sahaja tanggungjawab sebagai pelajar tetapi tanggungjawab sebagai seorang MUSLIM...aku berharap aku tidak terlalu leka dengan DUNIA YANG SEMAKIN MENGGILA...

Aku juga sgt2 berharap agar ibu n abah, keluarga, dan semua rakan2 ku utk terus memberi kepercayaan kpd diri ini agar aku dpt terus berdiri utk  MENEMPUH hari2 yg mendatang...

al-'Asr
 
In the name of God, Most Gracious, Most Merciful
 
By (the Token of) Time (through the ages), 
 Verily Man is in loss, 
Except such as have Faith, and do righteous deeds,
and (join together) in the mutual teaching of Truth,
and of Patience and Constancy. 



p/s:  Demi masa... Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian...Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran......

Tuesday, 26 July 2011

Panji Ar-Royah: Panji Para Pahlawan!

ASSALAMUALAIKUM... kli ni nk share sedikit ilmu...sumber dr blog I luv Islam..


Wahai Kaum Muslimin..
Junjungan besar kita, Nabi Muhammad saw bersabda, dari Ibnu Abbas ra ,
"Al-Liwa'uha baidho' wa ar-rayatuha sauda'!"
"Bahawa bendera Nabi Sallallahu 'alaihi wa Sallam berwarna putih, sedangkan panji beliau warnanya hitam."

alt
Inilah panji mulia yang diperjuangkan oleh Rasulullah saw, para Sahabat radhiallahu anhum dan para Khalifah yang berani menentang kebiadaban puak kuffar.
Inilah panji Rasulullah saw yang dipertahankan dengan darah dan nyawa sahabat terkenal, Ja'far bin Abi Thalib ketika perang Mu'tah dimana umat Islam yang hanya mempunyai kekuatan 3000 orang menentang kekuatan Rom dan seluruh penduduk jazirah Arab yang berjumlah 200,000. Suatu nisbah yang tidak masuk akal, 1 nisbah 6.
Seorang tentera kaum muslimin terpaksa berhadapan dengan 6 orang tentera kuffar! Di dalam peperangan ini, Ja'far bin Abi Thalib yang di amanahkan oleh Rasullah saw untuk menjadi Amirul Jihad mengepalai kaum muslimin telah ditebas tangan kirinya yang memegang teguh panji Ar-Royah! Langsung disambut oleh tangan kanan beliau!
Kemudian tangan kanannya pula dipotong tanpa belas kasihan, Ja'far bin Abi Thalib tidak mengalah, malah memeluknya dengan sisa tangan yang ada. MasyaALLAH, sahabat mulia ini akhirnya dilempar dengan lembing daripada belakang sehingga terbelah badan beliau syahid di medan peperangan! Rasulullah saw menganugerahkan gelaran Ja'far Al-Janahain kepada beliau, iaitu Ja'far yang mempunyai dua kepak yang kini sedang bebas berterbangan di jannatul Firdaus,
MashaAllah! Inilah hasilnya setelah bermati-matian memperjuangkan panji Rasulullah saw. Ganjaran ini tidak mungkin didapati oleh tentera-tentera Turki, Pakistan, dan Malaysia yang bermati-matian berperang di Afghanistan di bawah panji kotor Amerika!
Bendera Jalur Gemilang juga tidak layak untuk dimuliakan oleh kita sebagai umat Islam yang mengucapkan kalimah Laa ilaha illallah, muhammdur Rasulullah. Bendera Jalur Gemilang ini adalah sebuah bendera yang dihasilkan melalui sebuah pertandingan yang telah mendapat kelulusan King George Vl pada tahun 1950! Maka tidak hairanlah kita kalau selama ini kita melihat bendera kita ini benar-benar mirip bendera Amerika.
Subhanallah!
Panji inilah juga yang diperjuangkan oleh Panglima Perang Thariq bin Ziyad di zaman Khilafah Umaiyah yang telah memimpin futuhat ke atas Sepanyol pada tahun 711M. Setelah mendarat di sebuah tempat yang kemudiannya di namakan Jabal Thariq, beliau memerintahkan untuk membakar semua kapal dan berpidato di hadapan anak buahnya untuk membangkitkan semangat mereka:
"Tidak ada jalan untuk melarikan diri! Laut di belakang kalian, dan musuh di depan kalian: Demi Allah, tidak ada yang dapat kalian sekarang lakukan kecuali bersungguh-sungguh penuh keikhlasan dan kesabaran."
Pasukan Thariq yang hanya berjumlah 7000 orang, terus menyerbu ke benteng pertahanan puak kufar di wilayah Sepanyol yang mempunyai kekuatan berjumlah 25,000 orang tidak sekali-kali mematahkan semangat mereka kerana sudah tidak ada apa-apa lagi yang perlu dirisaukan, jika mereka memenangi pertarungan ini, kaum muslimin akan mendapatkan kemuliaan, dan sekiranya mereka mati, mereka akan dinobatkan oleh Allah sebagai syuhada' fi sabilillah. Dengan berkat keimanan dan semangat mereka mengibarkan panji Rasulullah saw, Umat Islam menyebarkan cahaya Islam ke seluruh Sepanyol selama lebih dari 700 tahun lamanya!
Panji inilah juga yang diangkat tinggi oleh Pahlawan Agung Shalahuddin Al-Ayyubi ketika menghadapi tentera Salib yang diketuai King Richard di dalam perang Hittin. Tentera Salib dengan sewenang-wenangnya menumpahkan darah kaum muslimin di Baitul Maqdis dan berpesta arak di atas mayat-mayat kaum muslimin yang darahnya mencecah sehingga ke lutut. Shalahuddin Al-Ayyubi yang merupakan seorang Muslim berbangsa Kurdish tidak berdiam diri bagi menyelamatkan kehormatan umat Islam yang berbangsa Arab di Baitul Maqdis! Bagi menghadapi kekuatan tentera salib, Shalahuddin Al-Ayyubi terlebih dahulu menyatukan kekuatan umat Islam di Syria, Mesir, Sudan, Yaman, dan Hijaz sehingga berupaya membalas kembali kebiadaban tentera salib yang mengakibatkan 30,000 tentera salib mati dengan hina di tangan tentera umat Islam!
Panji inilah juga yang di junjung tinggi oleh perwira umat Islam, Sultan Muhammad Al-Fatihketika membuka kota Konstantinople yang menjadi kubu kuat Rom Byzantium! Rasulullah saw pernah mengkhabarkan kepada kita di dalam hadithnya ketika sedang menggali Parit Khandaq;
"..Konstantinople akan jatuh ke tangan tentera Islam. Amirnya adalah sebaik-baik Amir, tenteranya adalah sebaik-baik tentera......" (Hadis riwayat Imam Ahmad)

Panji inilah juga yang dibawa oleh Sultan Saifuddin Qutuz yang memerangi tentera Monggol di dalam peperangan Ain Jalut, dalam rangka membalas dendam darah 1.8 juta kaum muslimin yang ditumpahkan di Baghdad! Tentera Monggol yang tidak pernah kalah ketika itu yang menguasai jajahan seluas Poland sehingga Korea menjadi kegerunan manusia seluruh dunia memberikan pilihan kepada Qutuz samada berperang atau menyerah. Saifuddin Qutuz tidak melakukan hal yang menghinakan umat Islam sepertimana pemimpin umat Islam saat ini yang melakukan perjanjian damai dan bersalaman dengan musuh yang tangannya penuh dengan darah umat Islam. Namun Saifuddin Qutuz bangkit mengembalikan maruah umat Islam yang dicalar oleh puak kuffar monggol! Malah beliau menempelak pemimpin-pemimpin yang takut menghadapi musuh dengan berkata:
"Wahai pimpinan muslimin! Kamu diberi gaji dari Baitul Mal sedangkan kamu tidak suka berperang. Aku akan pergi berperang. Sesiapa yang memilih untuk berjihad, temankan aku. Sesiapa yang tidak mahu berjihad, baliklah ke rumahnya. Allah akan memerhatikannya. Dosa kehormatan muslimin yang dicabuli akan ditanggung oleh orang yang tidak turut berjihad."
Wahai Kaum Muslimin!
Telah nyata keberanian nenek moyang kalian! Mereka merupakan para pahlawan yang sanggup berjuang dan siap mati demi Islam! Dan telah nyata pengkhianatan yang dilakukan oleh pemimpin kalian yang ada pada hari ini! Mereka malah menjadi agen, menjadi hamba yang menuruti arahannya Amerika Syarikat. Mereka memberikan segala bahan galian kepunyaan umat iaitu minyak kepada Amerika dengan harga yang murah, mereka memberikan tanah-tanah umat kepada Amerika untuk membuat pangkalan tentera para syaitan yang memusuhi Allah, mereka memberikan ruang udara kita bagi mengebom saudara kita sendiri.  Mereka menghulurkan tangan berjabat mesra dengan tangan pemimpin nombor satu umat Islam yang penuh dengan darah anak-anak Palestin, Iraq, dan Afghanistan! Apakah ini pemimpin-pemimpin seperti ini kita inginkan? Ayuh bertindak melakukan perubahan.

p/s : masih banyak sejarah kegemilangan ISLAM yg x kita semua tahu..

Saturday, 23 July 2011

AhaD yG teNSion....grrrr..

ASSALAMUALAIKUM....

urmmm... Ari ni ahad, ujung mggu yg spt bisanya amt memboringkan...
cadang nk tdo smpi tgh ari..tp bnyk mnde blom selesai...haishhh...basuh baju, kemas bilik, on9 pesbuk & mcm lg laa...sbnrnye ak tension bkn sbb perkara2 diatas tp sbnrnye ak jeles kt org yg x de kt mktb wktu ni..ad yg blek umah jmpe family,  ad yg pg tournament,  ad yg pg program rasmi mktb, ad yg kuar pg jalan2...ak lak x de planning ape2...adoihhh...bosannye..*dr start se, ak blom pernah blek umah..(T_T)'

Pastu dpt plak ak nye pendrive menghilangkan diri...abeh hilang mood nk bwt esaimen...huh!!...tp x baik mengeluh ni sbnrnye...urm waktu2 mcm ni mmg malas sgt nk bwt ape2 kerja pun...klu da xde mood, pnting mcm ne pun sesuatu tu, mesti rse malas je nk bwt...jd nk plan ari ni nk berhibernasi je laa..haha..

owh lupe, ptg ni ak nk tgok Kejohanan Takraw Piala Dunia yg sdg berlangsung kt Kuala Lumpur... team Malaysia da masok semi-final beb..yeayyyyy..!! takraw salah satu sukan yg ak minat...mklum la org kampung..biase la kan...Team Malaysia akan lawan SINGAPURA pd semi final...haaaa..???? singapore lagi..!!!=,='



yup..singapore..bwu je semalam kome GIGIT team BOLA SEPAK ak kan..ari ni nk cri pasal ngn team takraw lak...huhhh...but sori to say la bro..korg x kn pernah MENANG...ada paham....sbb Takraw 'meme' Malaysia punye..sbb tu jd TUAN RUMAH utk kli pertama dlm edisi sulung kejohanan ni...haha...ak doakn korg * sigapore kne belasah cukup dgn KILLER Malaysia ptg ni...bwu terbalas ap yg korg( singapore ) bwt smlm...all the best utk team MALAYSIA..kite kasi ckup kt team lawan ptg ni..bwu diorg tau erti penyesalan...




says: ak mmg da lme nk bwt mcm dlm gambo kt ats ni waktu main ptg2..tp takut putus urat..ahahaa..ape pon x boley...

HERO kalah duluu...rleX suDaa...

Assalamualaikum..hello...

Pergghhhh..mmg panas waktu ak menaip ni...mcm nk mkn org je...haduihhh...mne x nye HARIMAU MALAYA kecundang plak kt SINGAPURA-PURA tuh..(3-5)....haishhh....terbakar ni beb...cmne bole kalah.???

Haaa, ni nk story sket....stlh melihat aksi 90++ mse game, ad la bberapa kesilapan yg mmg x patot pun team malaya ni bwt....slap bodoh.. antaranya ialah penjaga gol..bkn APEK..tp  SHARBINIE...aduihh mamat ni mmg mcm yoyo laa...kejap ok kejap x..lepas 5 gol...malu weiyhhh...gol bangang je singapondan tu dapat...ap kes..!!! pemain pertahanan pun satu kes..takot sangat kt player singapore ni..wlupun badan diorg besaq2...x pyh la nk takot sgt..korg bedal je la...tu pun nk kene ajar ke...hishhh...Aidil plak x men..mmg x de spe nk control player muda ni...tp x pe, peluang masih terbuka...


28/7/2011 ni men kat SNBJ plak..haaa, ni yg x sabo2 teman nk tgok ni...wlupun x pg stadium tp dok depan tV pun da ckup utk menghilangkan suara lunak ak ni utk menjerit memberi sokongan..haha..bkn sng nk tgok ak jerit terpekik-pekik mcm org gile..


lagi satu mnde yg ak nk story...td mase tgok kt tv...ade la tunjuk part kat penyokong singapura-pura tu... tbe2, tgh dok ghamai yg pakai baju merah*team singapore, ad plak sorg mamat ni pakai baju MALAYSIA.. ingtkn sesat ke ape ke, tp yg bikin panas tu time singapore score die bole 'bersorak gembira'... fuhlaamaakk, ini bikin sentap beb...terkedu ak ngn member2 yg menonton kt tV tu...ape kes...klu sokong HARIMAU MALAYA bwt cara sokongan yg betol..klu x, jgn nk mengade-ngade, tergedix-gedix sokong org lain...
'if you ashamed to stand by your colour, you better seek for another flag'..tu je yg mampu ak ckp...

ok laa, ape-ape hal pun SOKONGAN ak kt HARIMAU MALAYA x kn pudar...klu kte x sokong spe lg nk sokong...btol x..


TANAH TUMPAHNYA DARAHKU & MUSUHNYA HABIS BINASA...


p/s: bangga  tengok geng ULTRAS MALAYA yg x henti2 bersorak kt Stadium Jalan Besar, Singapore...
      syabas saudara-saudara ku..!!!!

Friday, 22 July 2011

HARIMAU MALAYA....AUMMMM...

hyepp...huhu..sblom tidur ak nk share ttg 'timnas' bola sepak kita nih...

ape..???? korg x tau 'timnas' tu ap...urmmm, mmg x update langsong la kome ni..haha..timnas tu maksudnye skuad bola sepak kebangsaan aka National Football Team...haihhh....

ptg ni nnt dlm pkul 7 ptg.. harimau-harimau kite ni nk pg berperang dgn SINGAPORE aka SINGAPURA-PURA..haha...jd ia merupakan perlawanan yg sgt penting bkn sahaja demi sukan bola sepak tetapi ia lebih melibatkan MARUAH negara kita ini iaitu MALAYSIA...




sbb ap ak ckp cmtu..??? sbb nye, kte sndiri maklum suasana politik kedua-dua negara ni mmg dingin, x sependapat, slalu ad pertikaian dlm bnyk perkara...so, utk menunjukkan spe lebih berkuasa x kn la nk perang plak kan..jdnye dlm kes ni medium sukan tlh dijadikan sbg satu alat utk memeperlihatkn kehebatan masing2..

of cozz la ak x nk Harimau Malaya kite kalah...dan sudah tentu bkn ak sorang tp jutaan rakyat Malaysia akn mengharapkan harimau-harimau ini boleh membaham sang singa yg angkuh tersebut..

Ayuh MALAYSIA..jgn takut...kita pancung itu singapura...

sEnyUMmm...

Assalamualaikum....hello..

Yeaayyyy...ari ni blog ak berwajah baru....bru ke pon..padahal da stgh tahun bwu ari ni tergerak hati nk upgrade...hoho...sblom ni mcm hidup segan mati x mahu je kan blog ak ni..haha...tp ari ni, atas bantuan master Jabar Ainal..ak akhirnya berjaye gak tukar wajah blog ni...

wlupun x de la cun sgt mcm member2 yg len nye blog tp ase puas ati laa..sbb ad perubahan..kurang2 ak da ade blog sndiri...bangge lak..hoho..pas ni bole la ak follow blog org len..x de la nk segan2 da..haha...

urmm tujuan utama blog ni dilahirkan adlh utk meng-up-load sbrg esaimen yg sudah diselesaikn...ak kn bkl cikgu.. hehe...so, ak nk sume esaimen yg ak bwt tu ad dlm blog ni..jd bole la jd rujukan utk spe2 yg memerlukan..haha..baek x abg ni...^^'~

tp bwt mase skang ak tangguh dlu r hasrat murni ak tuh..hihi..sbb ak pun blom abeh foundation..nnt InsyAllah, da masok degree ak masok sume maklumat yang ak ade...mudah utk ak, mudah utk org len kn....hee...

ok laa...smpi sini je laa..nk merayap jap..tgok blog org...nnt bole la bwt pedoman utk menambah baikkan blog bru ak ni..salam sayanggg...bye....:)